Puhe Kiihtelysvaaran kirkkokeräyksen tukikonsertissa 31.3.2019

Rakkaat kiihtelysvaaralaiset, hyvät muut konserttivieraat, arvoisa kaupunginjohtaja, kunnioitetut taitelijat, sisaret ja veljet Kristuksessa,

Jos kirjoitat Googleen hakusanaksi ”Kiihtelysvaaran kirkko”, saat erikoisen hakutuloksen. Tällä kertaa kaikkitietävänä pidettyyn Googlee kannatta suhtautua varauksella.

Kiihtelysvaaran kirkon aukioloajoista nimittäin todetaan hakutuloksissa, että kirkko on ”suljettu pysyvästi”.

Katsoessani ja kuunnellessani tätä loppuunmyytyä tukikonserttia täytyy sanoa, että eppäillä soppii!

Google ei tiedä, millainen määrä järjestöjä, yhteistyökumppaneita, yrittäjiä, taiteilijoita ja yksittäisiä vapaaehtoisia jo pelkästään tämänpäiväisen konsertin taustalla on vaikuttamassa. Jos tietäisi, niin se esittäisi realistisemman ennusteen Kiihtelysvaaran kirkon tulevista aukioloajoista. Suljettu, mutta avataan uudelleen – näin haluan uskoa, näin tahdomme uskoa. Lämmin kiitokseni teille kaikille, ketkä olette tämänpäiväisen tapahtuman mahdollistaneet. Erityinen kiitos taitelijoille, Arja Korisevalle ja Minna Lintukankaalle.

Kirkkokeräys on jo nyt tuottanut 72000 tuhatta euroa. Olemme siis erittäin hyvässä alussa. Työ jatkuu ja uutta työtä tarvitaan. Tarvitsemme uusia lahjoittajia – isoja ja pieniä, mutta myös mielikuvitusta ja luovuutta varainhankinnan tueksi. Haastan jokaista läsnäolijaa pohtimaan, millä tavalla omaa erityisosaamistaan voisi käyttää avuksi uuden kirkon rakentamiseksi. Rohkaisen teitä myös välittämään sanomaa keräyksestä. Sanotaan suoraan se, minkä kaikki tietävät: näkyvyys asiallemme on tärkeää.

On hyvä myös itse osallistua keräykseen – sen mukaan mikä itselle on mahdollista ja tuntuu oikealta. Rahallisen panoksen osana keräykseen voi lahjoittaa omia muistoja kirkosta – monet on siellä konfirmoitu, monen lapset kastettu, moni avioliitto saanut alkunsa. Surun kyyneleitä unohtamatta. Muistot palaneesta kirkosta ovat myös voimavarana rakentaa uutta kirkkoa.

Kiihtelysvaaran kirkkokeräys ja uuden kirkon rakentaminen Kiihtelysvaaraan ovat tärkeä voimannäyte tämän kylän ja koko maakunnan yhteisestä tahtotilasta. Yritämme yhdessä, teemme yhdessä ja onnistumme yhdessä! Tällaisen viestin me varmasti haluamme maailmalle lähettää seurakuntana, kaupunkeina, maakuntana ja yrittäjien verkostoina. Tiedän, että moni on jo lahjoittanut. Aivan uusimmista lahjoituksista haluan kiittää paikalla olevia lahjoittajia, ensinnäkin yrittäjä, kansanedustaja Eero Reijosta ja toiseksi Pohjois-Karjalan yrittäjien ja Kauppakamarin edustajia Ella Kärkeä ja Matti Vuojärveä.

Syyskuinen sunnuntaiaamu oli tiukka paikka. Jokainen meistä muistaa, missä oli kuultuaan järkyttävän uutisen kirkkopalosta. Itse olin Puolangalla lähdössä toimittamaan piispantarkastuksen päätösmessua ja antamaan päätöslausuntoa seurakunnan tilanteesta. Ennen jumalanpalveluksen alkua ehdin soittaa järkyttyneelle lääninrovastille ja murtuneelle kirkkoherralle. Silloin piti keskittyä täysin Puolangan seurakuntaan, mutta voin sanoa, että se oli hankalaa. Tunne oli silloin musertunut ja surullinen.

Tänään olo on erilainen. Toiveikas. Luottavainen. Korvaamattomasta menetyksestä huolimatta myös kiitollinen. Olen nimittäin saanut nähdä, miten surun keskeltä nousee toivoa ja uutta elämää. Miten ikävästä versoo yhteyttä ja yhdessä tekemistä. Miten suuria asioita voimme saavuttaa, kun löytyy yhdistävä tekijä ja yhteinen päämäärä. Minulla on taskussani kalenteri ja olen varannut siitä jo helluntain 2021 uuden kirkon vihkimisen päiväksi. Yhdessä teidän kanssanne haluan nähdä, kuinka vahtimestari Jouni Heiskanen asettaa palavasta kirkosta pelastamansa vanhan alttaritaulun uuden kirkon seinälle.

On tärkeää muistaa, että jos todella yritämme, voimme nähdä enemmän ihmisiä yhdistäviä kuin erottavia asioita. Tämä koskee niin työelämää, ystävyyttä kuin tavallista perhe-elämää  – ja ennen kaikkea yhteisiä talkoita uuden kirkon hyväksi.

Tänään meitä yhdistää suuri haaste ja mahdollisuus. Tehdään parhaamme. Yhdessä onnistumme.

Herra olkoon kanssamme.

Lopuksi esittelen teille ristin. Se on valmistettu 250 vuotta vanhoista puista, siis palaneen kirkon osista. Sen on tehnyt kontiolahtelainen, kiihtelysvaaralaislähtöinen yrittäjä Matti Heiskanen. Näille saattaisi olla kysyntää myös varainkeruuksi myytävänä tuotteena. Haluan ojentaa tämän ristin taitelija Arja Korisevalle kiitokseksi ja muistoksi tästä konsertista. Siunatkoon sinua hyvä ja ihmisiä rakastava Jumala.