Puhe Rääkkylän seurakunnan siirtyessä Mikkelin hiippakunnan ja sen piispan kaitsentaan 2017

Tänään loppiaisena olemme – idän tietäjien lailla – yhdessä vaeltaneet kunnioittamaan Seimen lasta ja kumartamaan Jeesusta Kristusta. Hän on yhteinen Vapahtajamme: murheellisen ilo, toivottoman toivo, kärsivän Lohduttaja ja syntisen Armahtaja.

Hän on antanut seurakunnalleen tehtävän: kastakaa ja opettakaa, viettäkää pyhää ehtoollista ja pitää huolta köyhistä, rakastakaa ja palvelkaa kaikkia ihmisiä. Tämä tehtävä yhdistää meitä aina, tämä tehtävä velvoittaa meitä kaikkialla.

Jeesus Kristus ei ole kuitenkaan määrännyt, kuinka seurakunnan talousarvio tehdään, milloin vuosilomat pidetään, ei myöskään sitä, missä seurakuntien hallinnollisten rajojen tulee kulkea.

Sen johdosta me voimme vapaasti ja harkintamme mukaan päättää tämmöisistä käytännön asioista.

Rääkkylän ja Kiteen seurakuntien, Kuopion ja Mikkelin hiippakuntien ja myös Kirkkohallituksen vastuulliset henkilöt ovat yhdessä päättäneet, että Rääkkylän seurakunta liitetään kappeliseurakuntana osaksi Kiteen seurakuntaa. Samalla se siirtyy myös Mikkelin hiippakunnan ja sen piispan kaitsentaan. Päätös on saanut lain voiman.

Rääkkyläläiset ovat hallinnollisessa mielessä Pohjois-Karjalan gallialaisia: onhan pieni kunta selättänyt suuren valtion ja saanut pitää itsenäisyytensä kuntana. Seurakuntaliitos on kuitenkin lopulta tehty itsenäisesti ja kirkon omista lähtökohdista. Ei siksi, että asioita olisi hoidettu huonosti, vaan siksi, että seurakunnan hengellinen tehtävä voidaan tulevaisuudessakin hoitaa hyvin.

Haluan kaikkia vastuullisia henkilöitä Rääkkylän ja Kiteen seurakunnissa. Erityisesti haluan kiittää vt. kirkkoherra Heikki Holkeria taitavasta toiminnasta vaativassa tehtävässä.

Voi olla, että jotkut tuntevat haikeutta, ja toisten mielessä on aavistus huolta: mitenkähän tässä meidän nyt käy?

Rakkaat ystävät, sisaret ja veljet, toivon teidän muistavan tämän: tänään me vietämme hääjuhlaa, emme hautajaisia. Kukaan ei kuole, vaan kaksi saa toisensa. Minulla on morsiamen isän, siis luovuttajan osa. Teen sen luottavaisin mielin: Rääkkylän seurakunta saa hyvän kodin Kiteen seurakunnasta ja Mikkelin hiippakunnasta.

Sen johdosta – ja varmaan pakkastenkin johdosta – yhteiseen juhlaamme sopii Raamatun pukeutumisohje, joka myös puolisoille luetaan: ”Te, jotka olette Jumalan valittuja, pyhiä ja hänelle rakkaita, pukeutukaa sydämelliseen armahtavaisuuteen, ystävällisyyteen, nöyryyteen, lempeyteen ja kärsivällisyyteen. Pitää huolta, että tulette toimeen keskenänne, antakaa anteeksi toisillenne, vaikka teillä olisikin moittimisen aihetta. Mutta kaiken kruunuksi tulkoon rakkaus, sillä se tekee kaiken täydelliseksi” (Kol. 3:12-14).

Arvoisa piispa, hyvä Seppo, luovutan Rääkkylän seurakunnan kaitsentaanne.