Arvoisa ministeri, hyvät juhlavieraat, ja ennen kaikkea te Riverian henkilökunta ja opiskelijat, sekä paikan päällä että ruudun takana.

Onnittelen teitä kaikkia uuden Riveria-talon johdosta. Tällaisen 10 miljoonan euron oppilaitoksen valmistuminen ei ole vain opiskelijoiden tai opettajien ilo. Se on yhteinen ilon ja ylpeyden aihe meille kaikille itä-suomalaisille.

Uuden oppilaitoksen valmistuminen on monen hyvän asian symboli. Täällä nuoret voivat rakentaa omaa tulevaisuuttaan valmistumalla uuteen ammattiin sähköalalla, liiketoiminnassa ja tieto- ja viestintätekniikassa. Täällä henkilökunta, opettajat, emännät, laitoshuoltajat saavat elannon. Tällä opiskelijat ja henkilökunta rakentavat yhdessä tulevaisuutta, vahvaa isänmaata ja elinvoimaista Itä-Suomea vuosikymmenten päähän. Siksi tämä oppilaitos on myös toivon symboli.

Tänään tämä tila siunataan käyttöön. Sekin on tärkeä asia. Mutta miksi?

Moni teistä pistivät ehkä merkille, että viime viikolla Yleisradio käynnisti #hyvinsanottu-kampanjan. Mukana on paljon yhteistyökumppaneita, kuten Opetushallitus, Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOK ja Tasavallan presidentin kanslia. #Hyvinsanottu-kampanja haluaa olla vastavoima kaikenlaiselle pahanpuhumisen kulttuurille: mustamaalaukselle, maalittamiselle, vihapuheelle ja niin edelleen. Hyvän puhuminen ei tarkoita mielistelyä eikä se saa johtaa aitojen ongelmien väistämiseen. Se muistuttaa, että hyvä yhteisö voi syntyä vain luottamuksen ilmapiirissä ja hyvän puhumisen kulttuurissa – ja jokainen meistä on sitä joko rakentamassa tai murentamassa.

Arvoisat juhlavieraat, jos sallitte, tuon terveisiä kokonaan toiselta alalta, Raamatun ja sen kielten tutkimuksesta, jota myös täällä Joensuussa harjoitetaan yliopiston kampuksella. Uudessa testamentissa käytetään siunaamisesta kreikan kielen sanaa ”eulogein” (ελογεν). Se tarkoittaa sananmukaisesti hyvän puhumista, hyvän rakentamista sanoilla. Sama koskee myös Vanhan testamentin alkukieltä, hepreaa. Siunausta tarkoittava heprean sana ”berakah” (בְּרָכָה) tarkoittaa hyvän puhumista, hyvien lahjojen toivottamista, hyvillä lahjoilla varustamista, siis siunatuksi tulemista.

Kun tämä rakennus siunataan käyttöön, nämä kaksi merkitystä on hyvä muistaa. Ensiksi, siunaus tulee hyvältä Jumalalta, kaiken Luojalta. Hän tahtoo varustaa meidät hyvillä lahjoillaan. Siunatessa pyydämme, ei niinkään siunausta seinille, vaan sitä, että hän antaisi lahjansa tässä rakennuksessa työskentelevien käyttöön.

Mutta siunaus on myös meidän ihmisten tehtävä. Meidän tulee toimia ja puhua niin, että olemme rakentamassa hyvää: siis keskinäistä yhteyttä, luottamusta ja toisen kunnioittamisen henkeä.

Uskon, että tällaisessa hyvän puhumisen ja kannustamisen ilmapiirissä myös uuden oppiminen onnistuu parhaiten. Ja toisaalta, jos nämä asiat puuttuvat, jos yhteinen elämä menee riidankylvöön tai pahanpuhumiseen, silloin 10 miljoonan euron sijoitus ei tuota sitä hedelmää, mihin se on tarkoitettu. Siksi rohkenen toivoa, että kaikki täällä palvelevat olisivat rakentamassa Riveriasta hyvän puhumisen kampusta.

Opiskelijoiden, työntekijöiden ja muiden vastuunkantajien yhteiseksi hyväksi meillä on nyt ilo siunata Riveria-rakennus.

 

*****

Rukoilkaamme rauhassa Herraa. Rukoilkaamme rauhaa korkeudesta ja sielujemme pelastusta.

Rukoilkaamme täällä kokoontuvien työntekijöiden ja oppilaiden puolesta. Kaikkien puolesta, jotka huutavat avukseen Herran nimeä.

Rukoilkaamme Herraa, että hän puolustaisi, armahtaisi ja varjelisi meitä.

Kolmiyhteinen Jumala, sinä kansojen herra ja kaiken rakkauden lähde. Sinä loit hyvyydessäsi maailman ja muovasit ihmisen omaksi kuvaksesi. Sinä annoit hänelle tehtävän viljellä ja varjella. Katso alas taivaasta ja ota hoitoosi tämä viiniköynnös, kansasi, jonka olet itseäsi varten istuttanut (Ps. 80).

Me kiitämme tästä uudesta rakennuksesta, yhteisen työn hedelmästä, ja nöyrästi rukoilemme: suo siunaus kaikelle täällä tehtävälle työlle, kaikille, jotka täällä palvelevat ja kaikille, jotka tällä vierailevat. Varjele vaaroista ja vahingoista. Yhdistä meidät toisiimme ja sinuun. Suo meidän jo täällä maistaa sitä iloa ja yhteyttä, joka kerran on täydellistä taivaallisessa valtakunnassasi. Aamen.

*****

Raamatun sana kehottaa: ”Olkaa kaikki yksimielisiä, jakakaa toistenne ilot ja surut, rakastakaa toisianne ja olkaa hyväsydämisiä ja nöyriä. Älkää vastatko pahaan pahalla älkääkä herjaukseen herjauksella, vaan päinvastoin siunatkaa. Siihen teidät on kutsuttukin, jotta perisitte siunauksen.” (1. Piet. 3:8)

Tähän lupauksen luottaen siunaan tämän oppilaitoksen ja täällä palvelevat Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen (+).

Olkoon tämä paikka, jossa kysytään ja seurataan hyvän Jumalan tahtoa. Vallitkoon teidän sydämissänne Kristuksen rakkaus ja rauha. Aamen.