Piispa Jari Jolkkosen avauspuhe Savo Games Eliittikisoissa 21.7.2013

Kunnioitetut urheilijat, hyvät urheilun ystävät,

Lapinlahti on suomalaisen yleisurheilun Gallialaiskylä. Jo yli 40 vuotta täällä on uhmattu kansainvälisiä metropoleja ja järjestetty paikallisin voimin, savolaisella tahdolla, tietäjillä ja taikakeitoksilla, kansainvälisen tason yleisurheilukilpailu Savo Games. Myös tänään Lapinlahden eliittikisoissa urheilee maailmanluokan huippuja yhdessä Suomen parhaimpien kanssa.

Olen usein miettinyt, mikä saa meidät ihmiset kiinnostumaan niin paljon kilpaurheilusta ja huippu-urheilijoista. Miksi jo lapsena monet meistä tekivät onkivavasta keihään, hyppäsivät pituutta laudan palan päältä ja mallasivat kuulantyöntöä pyöreällä metsänkivellä?

Tänään Lapinlahden Eliittikisoihin osallistuu 200 huippu-urheilijaa. Tänään he ovat yleisön silmäterä ja inspiraation lähde. Tänään saamme ihailla nopeutta ja notkeutta, voimaa ja suorituksen kauneutta.

Mutta samalla jokainen meistä aavistaa myös, kuinka paljon kurinalaista harjoittelua on jokaisen suorituksen takana. Täällä kilpailevat urheilijat harjoittelevat kaksi kertaa päivässä, välillä kipurajalla asti. He noudattavat terveellistä ruokavaliota ja säännöllistä elämänrytmiä. Huippu-urheilija joutuu usein taivuttamaan tahtonsa salille tai lenkkipolulle silloinkin kun mukavuudenhaluinen mieli houkuttelee lösähtämään kotisohvalle tai ruudun äärelle.

Parhaimmillaan urheilija saa iloita menestyksestä, mutta jokainen joutuu myös sietämään tappioita ja pettymyksiä. Selvitä pitäisi myös meidän kannustajien kovista odotuksista. Urheilijan elämässä kovimmat kamppailut käydäänkin usein pään sisässä.

Voisiko yksi syy urheilun arvostukseen olla siinä, että urheilijat näyttävät meille esimerkkiä määrätietoisuudesta ja kurinalaisuudesta? Muinaisen antiikin lähteissä tätä luonteen hyvettä kutsuttiin termillä engkrateia, joka voitaisiin suomentaa mielenlujuudeksi, vahvaluonteisuudeksi tai itsehillinnäksi. Jo kuuluisimmat antiikin ajattelijat ja kristinuskon teologit, kuten filosofi Aristoteles ja apostoli Paavali näkivät, että terve itsehillintä palvelee hyvää elämää, siis sekä omaa hyvinvointia että onnellista yhteiselämää. Eikö mielenlujuus ole meille kaikille tarpeellinen hyve kulutus- ja koukutuskulttuurissa, jossa meille tarjoillaan myös tarpeettomia hyödykkeitä ja elämää kahlitsevia riippuvuuksia? Olkoot urheilijat innostamassa meitä kaikkia lenkkipolulle ja terveisiin elämäntapoihin.

Urheilun monien odotusten ja paineiden keskellä on tärkeää muistaa se, että kenenkään ihmisarvo ei riipu suorituksista eikä saavutuksista. Jokainen elämä on lahja ja jokainen ihminen on korvaamaton. Urheilijan kannalta tämä merkitsee, että hyvää tulosta kannattaa tavoitella kunniallisesti ja reilun pelin hengessä, ei keinoilla millä hyvänsä. Ja yleisön kannalta reilun pelin henki merkitsee sen muistamista, että jokainen urheilija on arvokas, jokaista suoritusta kannattaa kannustaa.

It is my great pleasure to welcome you all our international guest and athletes to Finland, to Savo Region and to Lapinlahti. Today you are the apples of our eye and source of our inspiration. We wish you a good competition in the spirit of fair play. We will cheer you all – even in case you are going to beat our fellow citizens. And in the midst of hard expectations, please do not forget that human dignity does not depend on your results or achievements. As humans beings we all are precious and priceless, created by the loving Creator and called to work for justice and peace.

Hyvät urheilijat ja penkkiurheilijat. Vanhan sanonnan mukaan savolainen projekti on ”alottamista vaelle valamis”. Jotta tämä projektin osa – kieltämättä välttämätön osa – tulisi hoidetuksi, julistan Savo Games – Lapinlahden Eliittikisat avatuksi! Hyvää urheilun juhlaa meille kaikille!