Piispa Jari Jolkkosen puhe ELY-keskuksen ja Finveran yhteisten tilojen vihkimisjuhlassa 15.2.2013

Arvoisa ylijohtaja, aluejohtaja, hyvät juhlavieraat, sisaret ja veljet,

Tämä päivä on suuri juhlapäivä teille ELY-keskuksessa ja Finnverassa palveleville työntekijöille. Mutta ei vain teille. Tämä juhla on tärkeä myös meille kaikille – kaikille, jotka olemme kokoontuneet vihkimään tätä uutta rakennusta ja lopulta kaikille, joiden osana on olla ja elää Itä-Suomessa.

Miksi? Siksi että ELY-keskus ja Finnvera ovat molemmat yhteisellä asialla, siis meidän kaikkien yhteisellä asialla.

ELY-keskuksen tehtävänä on huolehtia, että yrityksillä on hyvät toimintaedellytykset, maaseutu säilyy elinvoimaisena, liikenne toimii sujuvasti ja turvallisesti ja että yhteisestä ympäristöstä pidetään huolta. Mitä kurjuutta kohtaisimmekaan, jos kukaan ei huolehtisi näistä asioista. – Tosin voi olla paikallaan, että ELY-keskus panostaa kunniallisten tehtävien ohella myös vakiinnuttamaan tunnettuuttaan. Kun kysyin alakouluikäisiltä lapsilta, tiedättekö mistä sanoista tulee lyhenne ELY-keskus, sain vastaukseksi seuraavat arvaukset: ”Erilaisen Lampaan Ystävä” ja ”Elvyttävä Lyyli Yläkerrassa” ja vielä ”Evankelis-Luterilainen Yritys” – viimeksi mainittu arvaus oli varmaan yritys miellyttää päätään pyörittelevää piispa-isää.

Finnveran tarjoamat lainat, takaukset ja muut palvelut rohkaisevat ihmisiä yrittäjiksi. Yritykset ovat vetureita, jotka tuovat kaivattua työtä ja toimeentuloa Itä-Suomen ihmisille. Jo luterilaisessa reformaatiossa kehitettiin 1500-luvulla yrityslaina, jossa yhteisistä varoista annettiin lainaa pienyrittäjille toiminnan käynnistämistä varten. Riski ja vastuu oli yhteinen: jos yritys ei menestynyt, kukaan yksilö ei joutunut velkavankeuteen, ja jos yritys nousi siivilleen, silloin myös laina maksettiin takaisin.

Jokainen meistä tahtoo tehdä työtä, jolla on tarkoitus. Vanhassa yhteiskunnassa ihmiset elättivät itsensä viljelemällä maata tai tekemällä käsitöitä. Näin yksinkertaisessa yhteiskunnassa oli ehkä helpompi kokea oman työn arvo. Nykyaikana ei ole aina yhtä helppoa nähdä oman työn merkitystä. Ihminen, joka pannaan työskentelemään yksitoikkoisella liukuhihnalla tai suunnittelemaan tyhjänpäiväisiä kulutushyödykkeitä, kadottaa helposti kutsumuksensa. Tarkoitukseton puurtaminen vie voimat. Jaksamme työssä ja voimme kokea siitä jopa iloa, kun meillä on kokemus siitä, että minun työni palvelee meidän kaikkien yhteistä hyvää.

ELY-keskuksen ja Finveran työ on tärkeää ja mielekästä. Se koskettaa meitä kaikkia, jotka tahdomme elää näillä vaaroilla ja rantamailla. Se palvelee meitä kaikkia, joita yhdistää rakkaus näihin maihin ja näihin ihmisiin.

Siksi, hyvät ylijohtaja Kari Virranta ja aluejohtaja Tarja Tikkanen, me kaikki tahdomme, että te ja teidän joukkueenne onnistuvat tässä työssä. Siksi rukoilen sydämessäni, että työnne menestyisi ja kantaisi hedelmää.

Olkoon työnne siunattu. Tuokoon se iloa tekijöilleen. Palvelkoon se yhteistä hyvää, kantakoon se hedelmää meille kaikille. Rakentakoon se hyvää tulevaisuutta meille ja lapsillemme.