Puhe tasavallan presidentille Yhteisvastuukeräyksen tuoton luovutustilaisuudessa 15.11.2016

Arvoisa Tasavallan Presidentti,

Viime aikoina olemme saaneet kuulla paljon uutisia, jotka ovat huolestuttavia ja jopa huonoja. Tänään meillä on Teille ja kaikille suomalaisille hyviä uutisia: Yhteisvastuukeräyksen tämän vuoden tuotto on 3 458 278,70 euroa. Arvostamme sitä, että te olette suostuneet keräyksen suojelijaksi. Sillä tehdään paljon hyvää.

Tuotosta 60 prosenttia ohjataan kehitysyhteistyöhön Kirkon Ulkomaanavun kautta. Tämän vuoden tuotolla tuetaan muun muassa nuorten kongolaisten pakolaisnuorten ammatillista koulutusta Ugandassa. Pakolaisalueelle on perustettu ammattikoulu, josta voi valmistua esimerkiksi rakentajaksi, maanviljelijäksi tai kokiksi. Tuki auttaa haavoittuvassa asemassa olevia pakolaisnuoria. Ja ammattikoulutus on myös parasta vastalääkettä pakolaisuudelle: kun on ammatti ja työtä, ei välttämättä tarvitse lähteä vaaralliselle matkalle vieraaseen kulttuuriin.

Kotimaassa keräysvaroilla ehkäistään lasten ja nuorten syrjäytymistä yhteistyössä partiolaisten kanssa. Varoilla kehitetään mm. 100 uutta tapaa tehdä partiota. Keskeisenä kohderyhmänä ovat esimerkiksi sisu-partiolaiset ja ne lapset ja nuoret, jotka ovat syrjäytymisvaarassa. Partiolaiset sadoissa lippukunnissa ovat olleet aktiivisesti mukana toteuttamassa keräystä.

Yhteisvastuukeräys ei ole yksinomaan rahankeräys. Se on myös lähimmäisenrakkauden kansanliike, jonka tärkeä tehtävä on ihmisoikeuksien puolustaminen ja niiden äänenä toimiminen, jotka eivät saa omaa ääntään kuuluviin.

Sydämellinen kiitos siitä, että olette antaneet tukenne tälle kansanliikkeelle.