Pyhän perheen jääkatedraalin avajaiset Juuan Nunnanlahdessa 24.1.2015

Hyvät juukalaiset ja kaikki sisaret ja veljet Kristuksessa,

Tämän jääkatedraalin esikuva on Antonio Gaudin suunnittelema Sagrada Familia –kirkko Barcelonassa. Tuota Barcelonan kirkkoa on rakennettu vuodesta 1882 lähtien. Se ei ole vielä valmistunut, vaan sen odotetaan valmistuvan vuoteen 2026, jolloin Gaudin kuolemasta tulee kuluneeksi 100 vuotta. Kunhan kirkko saadaan valmiiksi, on siinä 18 tornia: yksi kullekin kahdelletoista apostolista, neljä evankelistoille, yksi Jeesukselle ja yksi Marialle.

Tämä jääkirkko kunnioittaa tunnettua esikuvaansa monin tavoin, myös niin, että jääkirkkokaan ei ole vielä aivan lopullisesti valmis. Silti meille on hyvä syy juhlia, iloita ja pyytää siunausta työlle. Tänään voimme onnitella siitä kaikkia hankkeeseen osallistuneita: Juuan kuntalaisia, paikallisia yrittäjiä ja Eindhovenin teknillisen yliopiston opettajia ja oppilaita Hollannista, Belgiasta, Venäjältä ja Suomesta.

Kirkon rakentaminen muistuttaa aina ihmisen kaipauksesta etsiä Jumalan kasvoja. Tuota kaipausta kuvaa Pyhä Augustinus kuuluisissa sanoissaan: ”Sinä, Jumala, olet luonut meidät yhteyteesi ja sydämemme on levoton, kunnes se löytää levon sinussa.”

Sagrada Familia –kirkossa on korkeita torneja, ja juuri korkeat tornit kuvaavat ihmisen kaipausta etsiä Luojansa kasvoja. Myös Juuan jääkappeli pyrkii olemaan korkea: se ikään kuin tavoittelee korkeampaa ja parempaa, se tavoittelee Jumalaa ja hänen taivastaan.

Mutta on tärkeää muistaa, että kirkko ei kuvaa vain ihmisen liikettä ylöspäin. Sagrada Familia, niin Barcelonassa kuin täällä Juuassa on omistettu pyhälle perheelle: nuorelle Marialle, köyhälle Joosefille ja pienelle Kristus-lapselle. Kaikkivaltias syntyi tavallisen ja köyhän perheen keskelle.

Tämä muistuttaa meitä Jumalan liikkeestä alaspäin. Hän tahtoi syntyä inhimilliseksi, jotta ihminen voisi tulla jumalalliseksi. Hän tahtoi laskeutua alas meidän luoksemme, jotta me voisimme tulla osallisiksi hänen hyvyydestään ja rakkaudestaan. Hän samaistui meidän iloomme ja kärsimykseemme, sillä hän on kaiken myötätunnon Jumala.

Muistuttakoon myös tämä Juuan jääkappeli kahdesta liikkeestä: meidän ihmisten liikkeestä ylöspäin, meidän kaipauksestamme nähdä Jumalan kasvot. Ja muistuttakoon se myös hyvän Jumalan liikkeestä alaspäin, meidän luoksemme ja meidän avuksemme arjen keskellä. Hän tahtoo meille hyvää, hän on meille armollinen, hän antaa meille tulevaisuuden ja toivon.

Kolmiyhteinen Jumala, Isä + Poika ja Pyhä Henki siunatkoon teitä ja kaikkia täällä jääkatedraalissa vierailevia. Kuulkoon hän kaikki rukoukset ja huokaukset, jotta täällä hänen puoleensa lausutaan. Herra olkoon teidän kanssanne.