Puhe Soinilansalmen joulutapahtumassa 10.12.2014

Rakkaat sisaret ja veljet,

Olen ilahtunut kutsusta Soinilansalmelle. Viime vuonna tämä kylä valittiin vuoden kyläksi. Valinta huomattiin ja siitä iloittiin myös hiippakunnassa. Salmitalon joulutapahtuma on niin tunnettu ja monipuolinen, että pidämme tätä Kuopion hiippakunnan omana Korvatunturina. Yhdessä tekeminen vahvistaa yhteenkuuluvuutta, ja yhteinen valmistautuminen tulevaan juhlaan tekee joulusta merkityksellisen.

Kuluva uutisvuosi saa mietteliääksi optimistinkin. Maailma on kyllä Jumalan lahja ja täynnä kaikenlaista hyvää. ”Älkää murehtiko huomisesta”, opetti Nasaretin Mestari. Luojan aurinko paistaa kaikille. Tämä on totta.

Mutta totta on sekin, että moni hyvä asia särkyy käsissämme. Ukrainan kriisi on tuonut synkkiä pilviä Euroopan rauhan ylle. Syyriassa, Gazassa ja Irakissa naisten ja lasten elämä sodan alla tuntuu kohtuuttomalta ja lohduttomalta. Koti-Suomessa monissa kodeissa kamppaillaan jaksamisen rajoilla. Uupuneeksi ja yksinäiseksi itsensä kokeva voi tehdä äärimmäisiä ratkaisuja.

Maailma on Jumalan luoma. Mutta se on myös särkynyt ja sovitusta kaipaava.

Evankeliumi on meidän maailmassamme kirkollinen, aika hurskaaltakin kuulostava termi. Mutta kaksi tuhatta vuotta sitten se oli täysin maallinen termi. Kreikan termi evankeliumi, suomeksi hyvä sanoma, tarkoitti hyvää uutista siitä, että Rooman keisari on taas onnistunut verisesti valloittamaan uuden kansan ja alistamaan sen valtansa alle. Se oli siis hyvin sotilaallinen termi.

Raamatussa evankeliumi tarkoittaa aivan muuta. Luukkaalla se on vapaaksi tekevä sanoma siitä, että Maailman Luoja on syntynyt ihmiseksi ja tullut meitä lähelle etsimään sovintoa ja rauhaa.

Evankeliumit todistavat yhtä pitävästi, että Seimen Lapsi syntyy särkyneen maailman keskelle ja kaikenlaisille ihmisille.

Köyhä Maria ja vaatimaton Joosef elävät parrasvalojen ulkopuolella. Paimenet ovat arkisen työn ahertajia, oman aikansa työläisiä. Idän tietäjät ovat aikansa viisaita, jonkinlaisia päivystäviä dosentteja, yhtä aikaa tiedemiehiä ja rukouksen ihmisiä. He edustavat toisia uskontoja ja kansoja, ja silti he näkevät vaivaa vaeltamalla seimen äärelle.

Kaikille näille erilaisille ihmisille enkelit tuovat yhteisen iloviestin: ”Tänään on teille syntynyt Vapahtaja!” Tänään Kaikkivaltias syntyy ihmiseksi, heikoksi ja haavoittuvaksi. Tänään Maailman Valtias osoittaa rakkautensa ja asettuu rinnallemme. Tänään Kansojen Hallitsija kutsuu meitä jokaista rauhaan ja sovintoon itsensä kanssa ja ihmisten kesken.

Kun tänä jouluna vaellamme kirkkoon joulun jumalanpalvelukseen, seuraamme kelpo paimenten esimerkkiä. Kun kumarrumme Seimen Lapsen edessä, palvomme maailman Vapahtajaa yhdessä idän viisaiden kanssa. Kun laulamme liturgiassa ”Kunnia Jumalalle korkeuksissa ja maassa rauha ihmisten kesken”, osallistumme ilovirteen yhdessä taivaan enkelien ja kaikkien pyhien kanssa. Ja silloinkin, kun olosuhteet estävät kirkkomatkasi, joulu tulee luoksesi ja Kristus syntyy sydämeesi.

Tähän joulun juhlailoon tahdon kutsua Sinua ja rakkaitasi.