Pyhässä kasteessa jokainen ihminen puetaan Kristukseen. Kasteessa meidät tehdään osalliseksi Kristuksen kuolemasta ja ylösnousemuksesta. Siksi pääsiäisyön messuun kuuluu poikkeuksellinen elementti, pyhän kasteen muistaminen.

Kevät on suurten tunteiden aikaa. Kaamos väistyy, luonto herää ja valo lisääntyy. Silloin moni ihminenkin tuntee saavansa uutta virtaa ja voimaa elämään. Mieli ilahtuu auringosta ja puhkeaa kukoistukseen.

Ehkä siksi juuri keväällä myös mielen masennus ja yksinäisyys tuntuvat tavallistakin raskaammilta. Oma ulkopuolisuuden kokemus kärjistyy maisemassa, jossa luonto, ihmiset ja koko ympärillä oleva maailma puhkeaa kukkaan. Mainosten imelä hymy tuntuu irvistykseltä, joka vain korostaa ulkopuolisuuttani.

Kevääseen osuu myös ristin ja ylösnousemuksen pääsiäinen. Olenko siinäkin ulkopuolinen sivustakatsoja? Voisiko pääsiäinen kuulua myös minulle?

Pyhässä kasteessa jokainen ihminen puetaan Kristukseen. Kasteessa meidät tehdään osalliseksi Kristuksen kuolemasta ja ylösnousemuksesta. Siksi pääsiäisyön messuun kuuluu poikkeuksellinen elementti, pyhän kasteen muistaminen. Pääsiäisevankeliumin ja saarnan jälkeen pappi astuu kastemaljan äärelle, valuttaa kädellään vettä ja julistaa keskellä pimeää yötä: ”Kristuksen ylösnousemuksen valossa iloitsemme siitä, että hänen voittonsa on myös meidän voittomme.”

Kristuksen voitto on myös meidän voittomme. Pääsiäisen ilo on sellaista iloa, johon myös iloton voi osallistua. Ylösnousemuksen valo yltää myös yksinäisen kasvoille. Se ei perustu siihen hyvään, mitä me olemme ja teemme, vaan siihen hyvään, mitä Kristus on tehnyt meille.

Risti kertoo myötätuntoisesta Jumalasta, joka samaistuu heikkoihin, asettuu häviäjien puolelle ja kärsii ristillä. Tämä Jumala ei ehkä ota pois kaikkia ristejämme. Mutta Kristuksessa hän kantaa niitä ja kärsii kanssamme.

Ylösnousemus kertoo kaikkivaltiaasta Jumalasta. Kärsimyksellä ja kuolemalla ei ole viimeistä sanaa. Tähän toivoon myös masentunut Job kurottautuu: ”Minä tiedän, että lunastajani elää. Hän sanoo viimeisen sanan maan päällä.” (Job. 19:25)

Kuopion seurakunnissa on monta alttaria, jonka äärellä pääsemme kosketuksiin Kristuksen voitosta ja ylösnousemuksen ilosta. Minä saan tänä pääsiäisenä muistaa kastetta, viettää ehtoollista ja juhlia ylösnousemusta Alavan kirkossa.

Kutsun sinut näihin juhliin. Ja silloinkin, kun et pääse sanan ja sakramenttien äärelle, usko rohkeasti, että Kristus tulee luoksesi uskon kaipauksessa. Hänen voittonsa on myös sinun voittosi!