Piispa Jari Jolkkosen pääsiäistervehdys 25.3.2013

Suomalaista pääsiäisen viettoa on joskus pidetty pitkäperjantaita painottavana. Jääkö tyhjä hauta ristin varjoon? Syövätkö surun tummat värit ylösnousemuksen ilon? Peittääkö Kristuksen kärsimys alleen hänen voittonsa?

Pitkäperjantaita on haluttu puolustaa monista syistä. Risti on Jumalan solidaarisuuden merkki: se kertoo, kuinka hän samaistuu kaikkiin kärsiviin. Risti tarvitaan, jotta pelastus pysyisi Jumalan lahjana. Risti paljastaa, että Jumala lähestyy meitä heikkoudessa ja vastakohtiin kätkeytyneenä, ei vallassa ja kunniassa. Ja kyllä risti kertoo paljon myös ihmisen raadollisista puolista.

Mutta ilman ylösnousemusta risti jäisi vain kertomukseksi yhdestä oikeusmurhasta. Ilman ylösnousemusta Jumalan voima ja voitto jäisivät varjoon. Se joka pitäytyy ristiin, mutta sivuuttaa ylösnousemuksen, kieltäytyy näkemästä Jumalan mahdollisuuksia. Vasta ylösnousemus antaa lohdutuksen ja uuden rohkeuden: kuolema on kukistettu ja taivas avattu, kärsiville on annettu toivo ja sureville ilo!

Kristuksen kuolema ja ylösnousemus kuuluvat yhteen erottamatta ja jakamatta. Ylösnoussut tahtoo tulla tunnetuksi naulanjälkiensä kautta.

Siksi juhlan oikea ja varsinainen nimi on ”ristin ja ylösnousemuksen pääsiäinen”. Siksi tahdon osallistua sekä kiirastorstain ja pitkäperjantain että pääsiäisyön jumalanpalveluksiin. Ja siksi tahdon rohkaista myös sinua samalle pyhiinvaellukselle kohti pääsiäisen iloa.

Riemullista ristin ja ylösnousemuksen pääsiäistä jokaiselle Kuopion hiippakunnan seurakuntalaiselle ja kaikille hyvän tahdon ihmisille!

 

Jari Jolkkonen
Kuopion hiippakunnan piispa