Piispan pääsiäistervehdys

Myötätunnon ja ilon pääsiäinen

Pääsiäinen on kristittyjen vanhin ja suurin juhla. Sitä ei perustettu hallinnollisella päätöksellä, vaan se syntyi vastoin kaikkia odotuksia: Kristuksen ylösnousemus on koko kristinuskon alkuräjähdys. Tänä vuonna kristittyjen pääjuhlaa viettää 2500 miljoonaa ihmistä ympäri maailman.

Paastonaikana kuljetaan kärsivän Kristuksen askelissa ristin juurelle. Pääsiäisenä juhlitaan elämän voittoa kuolemasta. Siksi juhlan koko nimi on ”ristin ja ylösnousemuksen pääsiäinen”. Pääsiäisenä asiat paljastuvat vastakohdikseen: suru vaihtuu riemuksi, tappio voitoksi ja kärsimys toivoksi. Hautaan suljetaan vihaa ja kateutta, ja sieltä nousee myötätuntoa ja iloa.

Risti herkistää myötätunnolle. Mitä enemmän mietiskelet Kristuksen haavoja, sitä herkemmin sydämesi oppii näkemään kärsivän lähimmäisen ja asettumaan hänen osaansa. Myötätunnolla ja toisen asemaan asettumisella on valtava voima padota pahuutta ja kannatella murhehuoneeseen joutunutta lähimmäistä.

Ylösnousemus antaa luvan toivolle ja ilolle.  Sinun kärsimyksesi on totta, mutta niin on toivokin. Lopulta paha kääntyy hyväksi. Edes kuolema ei saa viimeistä sanaa. Ilo Ylösnousseen kohtaamisesta saa Paavalin piikittelemään kuolemalle: ”Kuolema on nielty ja voitto saatu. Missä on voittosi, kuolema? Missä on pistimisesi, kuolema?” (1. Kor. 15:55).  Pääsiäisen ilo on erilaista: totuudellista, päättymätöntä, uudistavaa. Ja ennen kaikkea, se ei riemuitse toisen ihmisten kustannuksella.

Myötätunto ja ilo ovat suuria pääsiäisen lahjoja. Kristillisessä uskossa syyllisyyden tunteella, häpeän kokemuksella, kuoleman pelolla, ilmastoahdistuksella tai muilla lamaannuttavilla voimilla ei ole eikä saa olla viimeistä sanaa. Kristuksen ylösnousemus tahtoo vapauttaa meidät uskoon, toivoon ja rakkauteen. Ylösnousemus vapauttaa meidät turvautumaan Jumalaan, palvelemaan lähimmäisiä ja pitämään huolta luomakunnasta – kaikilla älyn, tunteen, tiedon ja tahdon lahjoilla, jotka Jumala on meihin kätkenyt. Siksi kutsun sinut viettämään ristin ja ylösnousemuksen juhlaa pääsiäisyön messun sanoin:

 

Isä, käsittämätön on rakkautesi: lunastaaksesi orjat annoit Poikasi kuolemaan.

Oi autuas yö, jonka Kristus nousi kuolleista.

Tämä on se yö, jona rangaistuksemme on poistettu, syyllisyytemme sovitettu,

syntisille annettu viattomuus ja sureville ilo.

 

Riemullista ristin ja ylösnousemuksen pääsiäistä toivottaen

 

Jari Jolkkonen