Lehdistötiedote

Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkosen uutuuskirja julkaistaan Kuopiossa 17.-19.11.2022 järjestettävän Kirjakantti-kirjallisuustapahtuman yhteydessä. Kirjan julkaisutilaisuutta vietetään Kuopion kaupunginkirjaston kokoussalissa torstaina 17.11. kello 15–16. Kahvitarjoilu kello 14.30 alkaen. Tilaisuudessa piispaa haastattelee toimittaja Riitta Raatikainen.

Kirjan nimi on Ymmärrystä etsivä usko – kulttuurin, tieteen ja uskon vuoropuheluja, ja sen on kustantanut Väyläkirjat-kustantamo. Kirjassaan piispa tarttuu moniin aikamme teologisiin, eettisiin ja poliittisiin kysymyksiin.

Teoksen sisältämät artikkelit käsittelevät muun muassa uskon ja tieteen välistä suhdetta, ihmisoikeuksia, vallankäyttöä, ilmastonmuutosta sekä kärjistynyttä poliittista keskustelukulttuuria. Jolkkonen keskustelee nykyajan aatevirtausten ja ajattelijoiden kanssa ja tuo esiin näkökulmia, jotka nousevat kristinuskosta ja sen virittämästä ihmiskäsityksestä.

”Olen yrittänyt etsiä vastauksia isoihin kysymyksiin. Yksi niistä on yhä kärjistyvä poliittinen vastakkainasettelu niin sanottujen vasemmisto-liberaalien ja oikeisto-konservatiivien välillä Amerikassa ja Euroopassa. Sen aistii myös kirkossa. Uskon löytäneeni tavan ymmärtää ja selittää näitä eroja. Toivon, että se voisi auttaa kiisteleviä osapuolia näkemään yhdistäviä asioita ja tekemään yhteistyötä yhteisen hyvän eteen. Ennakkoluulojen hermeneutiikan sijasta tarvitsemme luottamuksen hermeneutiikkaa, siis halua tulkita toista osapuolta suopeasti,” piispa Jolkkonen kertoo.

”Piispantarkastusten kouluvierailuilla minulta kysytään usein, mikä on kirkon vastaus ilmastoahdistukseen. Myös tämä tärkeä kysymys on poltellut mieltäni. Kirjassani väitän, että ahdistus on kielteinen voima, joka joko lamaannuttaa tai purkaantuu taideteoksia tuhoavana aktivismina. Sen sijaan kiitollisuus on myönteinen voima, joka synnyttää halun antaa vastalahja ja johtaa myönteiseen aktivismiin. Siksi pyrin perustelemaan, miksi kirkon kannattaa vahvistaa enemmän kiitollisuutta luomakunnasta kuin ahdistusta ilmastonmuutoksesta,” Jolkkonen sanoo.

Jari Jolkkonen on toiminut Kuopion hiippakunnan piispana toukokuusta 2012 alkaen. Hän on väitellyt Martti Lutherin teologiasta ja on nimitetty systemaattisen teologian dosentiksi Itä-Suomen yliopistoon sekä käytännöllisen teologian dosentiksi Helsingin yliopistoon. Jari Jolkkonen on myös Euroopan tiede- ja taideakatemian jäsen.

 

Ymmärrystä etsivät usko – kulttuurin, tieteen ja uskon vuoropuheluja on hankittavissa:

  • Väyläkirjojen verkkokauppa vaylakirjat.fi
  • Sacrumin Helsingin myymälä, Fabianinkatu 8, sekä verkkokauppa sacrum.fi
  • Hyvin varustetuista kirjakaupoista

 

Lisätietoja: piispan erityisavustaja Simo Parni 0447050603 tai simo.parni@evl.fi.