Piispa Jari Jolkkosen joulutervehdys 2014

Paimenten ja tietäjien askelissa

Kuluva uutisvuosi saa mietteliääksi optimistinkin. Maailma on kyllä Jumalan lahja ja täynnä kaikenlaista hyvää. ”Älkää murehtiko huomisesta”, opetti Nasaretin Mestari. Luojan aurinko paistaa kaikille. Tämä on totta.

Mutta totta on sekin, että moni hyvä asia särkyy käsissämme. Ukrainan kriisi on tuonut synkkiä pilviä Euroopan rauhan ylle. Tuntuu kohtuuttomalta ajatella naisten ja lasten asemaa Syyriassa, Gazassa ja Irakissa. Koti-Suomessa monissa kodeissa kamppaillaan jaksamisen rajoilla. Uupuneeksi ja yksinäiseksi itsensä kokeva voi tehdä äärimmäisiä ratkaisuja.

Maailma on Jumalan luoma. Mutta se on myös särkynyt ja sovitusta kaipaava.

Evankeliumit todistavat yhtä pitävästi, että Seimen Lapsi syntyy särkyneen maailman keskelle ja kaikenlaisille ihmisille.

Köyhä Maria ja vaatimaton Joosef elävät parrasvalojen ulkopuolella. Paimenet ovat arkisen työn ahertajia, oman aikansa työläisiä. Idän tietäjät ovat aikansa viisaita, jonkinlaisia päivystäviä dosentteja, yhtä aikaa tiedemiehiä ja rukouksen ihmisiä. He edustavat toisia uskontoja ja kansoja, ja silti he näkevät vaivaa vaeltamalla seimen äärelle.

Kaikille näille erilaisille ihmisille enkelit tuovat yhteisen iloviestin: ”Tänään on teille syntynyt Vapahtaja!” Tänään Kaikkivaltias syntyy ihmiseksi, heikoksi ja haavoittuvaksi. Tänään Maailman Valtias osoittaa rakkautensa ja asettuu rinnallemme. Tänään Kansojen Hallitsija kutsuu meitä jokaista rauhaan ja sovintoon itsensä kanssa ja ihmisten kesken.

Kun tänä jouluna vaellamme kirkkoon joulun jumalanpalvelukseen, seuraamme kelpo paimenten esimerkkiä. Kun kumarrumme Seimen Lapsen edessä, palvomme maailman Vapahtajaa yhdessä idän viisaiden kanssa. Kun laulamme liturgiassa ”Kunnia Jumalalle korkeuksissa ja maassa rauha ihmisten kesken”, osallistumme ilovirteen yhdessä taivaan enkelien ja kaikkien pyhien kanssa. Ja silloinkin, kun olosuhteet estävät kirkkomatkasi, joulu tulee luoksesi ja Kristus syntyy sydämeesi.

Tähän joulun juhlailoon tahdon kutsua Sinua ja rakkaitasi.

Jouluna 2014

Jari Jolkkonen Kuopion hiippakunnan piispa

Olemme ohjanneet joulukorttirahat Jordanian ja Pyhän Maan evankelisluterilaisen kirkon Beit Jalan koulun oppilaiden tukemiseen Betlehemissä.