SUOMALAISEN EKUMEENISEN DELEGAATION MATKA ROOMAAN

Suomalainen ekumeeninen delegaatio vierailee Roomassa Kristittyjen ykseyden rukousviikolla 17.1.2019 – 25.1.2019. Luterilaisen kirkon puolesta delegaatiota johtaa Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen. Lisäksi luterilaisen kirkon edustajia ovat lääninrovasti Jaana Marjanen ja kirkkoherra Hannu Koskelainen Kuopiosta sekä kirkkoneuvos Kimmo Kääriäinen ja johtava asiantuntija Tomi Karttunen kirkkohallituksen ulkoasiainosastolta

Suomen katolilaisia edustavat yleisvikaari, isä Raimo Goyarrola ja Kuopion Pyhän Joosefin seurakunnan kirkkoherra Matthew Azzopardi. Suomen ortodoksista kirkkoa matkalla edustavat Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo ja ylidiakoni Andreas Salminen.

Kuopiosta on matkalla vahva edustus, sillä vierailua tukee Kuopion Puijon Kamarikuoro.

Ekumeeninen delegaatio tapaa paavi Franciscuksen yksityisaudienssilla Pyhän Henrikin päivänä. Piispa ja marttyyri Pyhä Henrik yhdistää Suomen luterilaisia ja katolilaisia. Matkan ohjelmaan kuuluu paljon ekumeenisia jumalanpalveluksia Rooman kirkoissa. Ohjelmassa on myös Ekumeeninen seminaari Pyhän Ristin yliopiston edustajien kanssa uudesta Suomen luterilaisten ja katolilaisten tekemästä ekumeenisesta asiakirjasta ”Kasvavaa yhteyttä”. Lisäksi delegaatio käy yhteistyöneuvotteluja katolisen kirkon keskushallinnon edustajien kanssa. Vatikaanin yhteyksiä muihin kirkkoihin hoitaa Paavillinen kristittyjen ykseyden edistämisen neuvosto.

Kuopion Puijon Kamarikuoro vie Anna Antikaisen johdolla suomalaisen musiikin mestariteoksia Rooman kirkkoihin. Pyhän Henrikin muistopäivänä vietettävässä messussa Santa Maria Sopra Minervan kirkossa kuullaan mm. Jean Sibeliuksen ja Einojuhani Rautavaaran tuotantoa.

Kuoronjohtaja Antikainen odottaa matkaa mielenkiinnolla. ”On vaikuttava ajatus kuvitella, että samassa tilassa Michelangelon veistoksen kanssa soi Jean Sibelius. Nuorena johtajana on hienoa päästä kokeilemaan siipiä myös kansainvälisissä ympäristöissä”, Antikainen pohtii.

Jumalanpalveluksissa avustamisen lisäksi Puijon Kamarikuorolla on Roomassa myös erillinen konsertti Santa Maria dell’Animan kirkossa sunnuntaina 20. tammikuuta.

Ekumeenisen delegaation vierailu on jokavuotinen perinne. Suomalainen ekumeeninen piispallinen delegaatio on vuodesta 1985 lähtien vieraillut pyhän Henrikin päivänä Roomassa ja tavannut yksityisvastaanotolla myös paavin.

”Lutherin käynnistämä reformaatio tuli tarpeeseen. Mutta se johti myös kirkon jakaantumisen haavaan, vaikka kumpikaan osapuoli ei sitä tavoitellut. Kirkkoina emme voi tyytyä nykytilaan. Paavin tapaaminen ja yhteiset neuvottelut Vatikaanin keskushallinnon kanssa ovat yksi tapa hoitaa tätä haavaa ja edistää sovintoa kirkkojemme välillä.”

”Se ei voi tarkoittaa, että teemme kompromisseja totuuden kanssa. Se ei myöskään tarkoita yhdistymistä yhdeksi organisaatioksi. Se tarkoittaa, että kasvamme yhteisessä katumuksessa, uskossa ja rakkaudessa. Tavoitteena on, että voimme tunnustaa toisemme oikeiksi kirkoiksi ja lopulta polvistua yhteiseen ehtoollispöytään.”

Piispa Jari Jolkkosen puhe paaville on saatavilla 19.1.2019 klo 11 verkkosivuilta piispajarijolkkonen.fi.

Lisätietoja: piispan erityisavustaja Simo Parni simo.parni@evl.fi tai 044 7050 603