Piispan paastokirje 2020

Kuopion hiippakunnan seurakunnille: Kutsu paaston matkalle

Tuhkakeskiviikkona 26. päivänä helmikuuta 2020 kristikunta laskeutuu 40 arkipäivää kestävään paastonaikaan. Myös omassa kirkossamme liitymme tähän hengelliseen matkaan kohti ristin ja ylösnousemuksen pääsiäistä.

Kristillisen paaston esikuvana on itse Jeesus Kristus. Ennen julkisen toimintansa alkua hän otti vastaan kasteen, jossa Isä vahvisti häntä Pyhän Henkensä voimalla. Kaste ei vienyt Kristusta sileälle tielle, vaan erämaahan ja kiusausten keskelle. Siellä Vapahtaja paastosi 40 päivää ja yötä. Paaston ja hiljaisuuden keskeltä hän aloitti matkan, jota sanomme Jumalan rakkauden uhritieksi.

Paastonaika tihkuu merkityksiä. Sen tarkoituksena on, että seuraamme ristiä kantavaa Kristusta ja kasvamme yhä vahvemmin kiinni häneen. Kadumme syntejämme ja kiinnittymistä tähän maailmaan. Etsimme elävän Jumalan kasvoja, pyydämme voimaa korjata elämäämme ja seurata hänen tahtoaan. Tutkimme Jumalan pyhyyttä ja rakkautta, joka säteilee Kristuksen kärsimyksessä ja kuolemassa. Luovumme ylellisyyksistä ja huvituksista ja etsimme yksinkertaista elämäntapaa. Ilmastonmuutos tekee tästä ulottuvuudesta entistä tärkeämmän.

Paastonaika kutsuu myös osoittamaa myötätuntoa ja huolenpitoa köyhille ja kärsiville. Ei ole sattumaa, että kirkkomme Yhteisvastuukeräys osuu paastonaikaan.

Sisaret ja veljet, kutsun teitä nyt paaston matkalle kohti pääsiäisen iloa. Saamme viettää alkavaa katumusaikaa elämäämme arvioiden, rukoilen, paastoten ja Jumalan pyhää sanaa mietiskelleen. Silloin myös pääsiäisen ilo koskettaa meitä kaksinkertaisesti.

Jari Jolkkonen