Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen arvostelee kristittyjen pääsiäisen viettoon kohdistuneita hyökkäyksiä Jerusalemissa
21.4.2025
Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen arvostelee kristittyjen pääsiäisen viettoon kohdistuneita hyökkäyksiä Jerusalemissa
Jerusalemissa olevaa Pyhän Haudan kirkkoa pidetään paikkana, joka kätkee sisäänsä sekä Jeesuksen ristiinnaulitsemisen kallion että hänen hautansa. Kristityt ympäri maailman pitävät sitä kristinuskon pyhimpänä paikkana.
Pääsiäislauantaina 19.4.2025 Israelin poliisi hyökkäsi monin tavoin pääsiäistä juhlimaan tulleita kristittyjä pyhiinvaeltajia vastaan. Poliisi muutti Vanhan kaupungin käytännössä sotilasalueeksi. Kristittyjen pyhiinvaeltajien kulkua rajoitettiin mielivaltaisesti. Osalta estettiin pääsy jumalanpalveluksiin. Heidän joukossaan oli myös piispoja ja pappeja. Joitakin pappeja retuutettiin. Juhlakulkueisiin perinteisesti kuuluvia partiolaisia, joukossa myös lapsia, uhattiin aseella ja heitä solvattiin huutamalla. Hyökkäysten kohteena oli sekä paikallisia että vierailevia kristittyjä.
Israelin poliisin hyökkäykset ovat kiistattomia. Niistä todistavat muun muassa Jerusalemin Ortodoksisen Patriarkaatin lausunto, paikalliset silminnäkijätodistukset, sosiaalisen median videoaineistot sekä riippumattomat tiedotusvälineet.
Ne sopivat yhteen myös omien havaintojeni kanssa. Vierailin alueella helmikuussa 2025.
Israelin poliisin ylimitoitettuja toimia ei voi oikeuttaa turvallisuudella. Samaan aikaan pesah-juhlassa eli juutalaisessa pääsiäisjuhlassa 12-20.4.2025 arviolta 120 000 juutalaista uskovaa rukoili Länsimuurilla Jerusalemin vanhassa kaupungissa. Heille turvattiin vapaa pääsy – niin kuin pitääkin. Myös kristityille tulisi turvata sama uskonnonvapauteen perustuva oikeus päästä rukoilemaan kirkkohinsa, samoin kuin islamilaisille pääsy Al Aqsa -moskeijaan ja muihin pyhiin paikkoihin.
Hyökkäykset ovat ristiriidassa Israelin Korkeimman Oikeuden päätösten kanssa, joissa taataan ikivanhan status quo -periaatteen mukaisesti eri uskontoryhmille pääsy pyhille paikoille myös uskonnollisten juhlien aikana.
Jerusalem on pyhä kaupunki kolmelle uskonnolle. Mitä enemmän kulloinenkin vallanpitäjä on rajoittanut pyhiinvaeltajien pääsyä pyhille paikoille, sitä varmemmin se on johtanut vastatoimiin ja väkivaltaan.
Yhdessä Pyhän maan piispojen kanssa tuomitsen Israelin viranomaisten kristittyihin pyhiinvaeltajiin kohdistamat toimet. Pidän niitä ylimitoitettuina, vihamielisinä ja vahingollisina. Ne ovat ristiriidassa Israelin omien status quo -sitoumusten kanssa. Ne vahvistavat vaikutelmaa, että Israelin nykyinen hallinto pyrkii heikentämään kristittyjen asemaa Pyhällä maalla.
Vetoan Suomen ulkoministeriöön, että se kiinnittäisi kasvavaa huomiota Israelissa alueen kristittyjen ja muiden vähemmistöryhmien uskonnonvapautta ja muita perusoikeuksia koskeviin heikennyksiin ja ryhtyisi aktiivisiin toimenpiteisiin tilanteen korjaamiseksi.
Lisätietoja: ma 22.4. piispan erityisavustaja Simo Parni, simo.parni@evl.fi, 044-7050603.