Kolumni Savon Sanomissa 7.6.2018

Kivulias konflikti varjostaa koko maailmaa

Kuopion torimessussa 27.5. avusti harvinaisia vieraita: piispa Jerusalemista ja kuoro Betlehemistä. Savolaiset ottivat nämä palestiinalaiset kristityt sydämellisesti vastaan. Olen siitä kiitollinen.

Mutta sähköpostiin tuli myös toisenlaisia viestejä. Miksi he eivät lähde Israelista ja luovuta kotejaan juutalaisille, kysyttiin. Ovatko edes oikeita kristittyjä? Ehkä heillä on yhteyksiä Hamasin kaltaisiin terroristijärjestöihin?

Näiden kristillisten sionistien mielipiteet tuskin muuttuvat mihinkään. Vastaan heille vaikenemalla. Jokainen voi kuvitella, kuinka tällaiset kovasydämiset kommentit loukkaavat alkuseurakunnan perillisiä edustavien palestiinalaiskristittyjen korvia.

Mutta sille, joka tahtoo ymmärtää asiaa monelta kannalta, yritän valaista kivuliasta konfliktia omien havaintojeni pohjalta.

Kun näen juutalaisen ystäväni Arielin rukoilevan kipa päässä Länsimuurilla Jerusalemissa, tunnen syvää iloa. Vihdoinkin paljon kärsineen kansan ihmisillä on mahdollisuus asua turvallisesti, päättää asioistaan, harjoittaa uskontoaan ja antaa sen näkyä!

Viidennen Mooseksen kirjan mukaan Jumala ”antaa” Luvatun maan Egyptin orjuudesta paenneille israelilaisille. Tosin ulkorajoista on monta versiota jo Raamatussa, eikä Raamatun Israelia ja nykyhallitusta voi samaistaa. Sittemmin maa on otettu pois ja juutalaisia ovat kansanmurhanneet lukemattomat sotapäälliköt: Assyrian Sargon 722 eKr, Babylonian Nebukadnessar 597 eKr, Rooman Titus 70 jKr, islamilaiset valloittajat ja kristityt ristiretkeläiset. Adolf Hitlerin toteuttama holokausti on hävitysyrityksistä uusin ja hirvittävin.

Sionismi syntyi 1800-luvulla vastareaktiona loputtomalle antisemitismille. Me eurooppalaiset olemme osasyyllisiä juutalaisvainoihin. Nyt 70 vuotta täyttävää Israelin valtiota on syytä onnitella ja sen olemassaoloa puolustaa.

Mutta millä hinnalla tämä kaikki on tapahtunut! Se on se ongelma.

Vuoden 1948 jälkeen sadat tuhannet alueella ikiaikoja asuneet palestiinalaiset on karkotettu kodeistaan. YK:n ja kansainvälisen oikeuden mukaan Israel on vuodesta 1967 miehittänyt Länsirantaa, Itä-Jerusalemia ja Gazaa. Sen jälkeen Israel on säätänyt lakeja, jotka oikeuttavat takavarikoimaan palestiinalaisten maita, tuhoamaan heidän kotejaan ja estämään heidän vapaan liikkumisen. Samalla Israel rakentaa Palestiinalaisalueiden sisälle siirtokuntia kiihkeimmille juutalaisille.

Monet palestiinalaiset suvut ovat asuneet alueella 2000 vuotta. Heidän joukossaan ovat maailman varhaisimmat kristityt. He puhuvat arabiaa. Monien sukujuuret ulottuvat Jeesuksen ja alkuseurakunnan aikaan. Heistä puhuu helluntain epistola: ”Toiset meistä ovat syntyperäisiä juutalaisia, toiset uskoomme kääntyneitä, meitä on kreetalaisia ja arabialaisia” (Ap. t. 2:11).

Tänään he kärsivät sekä Israelin miehityksestä että palestiinalaisen äärijärjestön Hamasin terrorista. He vastustavat miehitystä, eivät Israelia.

Neuvoja heiltä ei puutu. Vaikuttakaa vääriin lakeihin demokratian keinoin. Miten, jos 370 000 itä-jerusalemilaisella ei ole äänioikeutta parlamenttiin? Käykää töissä. Miten, jos Israel rajoittaa tavaroiden vientiä ja ihmisten liikkumista Länsirannalla? Palestiinalaisten BKT on vain 10 % israelilaisten vastaavasta. Itä-Jerusalemin palestiinalaiset maksavat veroja, mutta eivät saa vastinetta. Jätehuolto, vedenjakelu ja kaupunkisuunnittelu eivät toimi.

Kitkekää Hamas ja islamistiset terrorijärjestöt Gazasta! Kyllä, mutta miten, jos nuoret joutuvat jatkuvasti pettymään havaitessaan, että maltillisen Fatah-puolueen rauhanomaisempi politiikka ei tuo helpotusta kärsimyksiin?

Jerusalem tarkoittaa sananmukaisesti ”rauhan kaupunkia”. Profeettojen mukaan vain oikeudenmukaisuudesta kasvaa kestävä rauha, ei aseista. Monet nykylait on valjastettu ajamaan Israelin etua tavalla, jonka palestiinalaiset kokevat sortavaksi.

Kuopiosta käsin emme voi olla tuomareita, mutta ehkä sairaanhoitajia. Olen ylpeä seurakunnista, jotka tukevat kumppanuuskirkkomme ylläpitämiä luterilaisia kouluja. Niillä on hieno visio: kasvattaa lapsista rauhaa tahtovia ja rauhaan kykeneviä johtajia Palestiinan kärsivälle kansalle.

Siitä hyötyisi Israel. Ja koko maailma.