Muistokirjoitus Pogostan Sanomissa 25.10.2018

Ilomantsissa pitkään luokanopettajana toiminut Esko Jolkkonen kuoli pitkäaikaiseen sairauteen 15.10.2018 Mäntyharjulla. Hän oli syntynyt 6.6.1945 Kuusjärvellä.

Esko Jolkkonen valmistui kansakoulunopettajaksi Itä-Suomen seminaarista 31.5.1967 ja aloitti virkauransa samana vuonna Kotimäen apukoulun opettajana. Hän toimi neljännesvuosisadan ilomantsilaisten nuorten opettajana ja kasvattajana Kotimäen, Issakan, Ilomantsin yhteislyseon ja Kirkonkylän ala-asteen kouluissa.

Nuoren opettajapariskunnan ensimmäinen koti oli ulkohuussilla, kantovedellä ja puulämmityksellä varusteltu Kotimäen koulun virka-asunto. Vuosina 1970-1972 syntyi neljä lasta.

Esko Jolkkonen oli monin tavoin innostunut kulttuurista. Opettajan viranhoidon ohella hän osallistui aktiivisesti Ilomantsin kulttuurielämän kehittämiseen.

Hän oli perustamassa Kino Mantsia, Suomen ensimmäistä kunnallista elokuvateatteria. Hän toimi vuosia Ilomantsin kanteleleirin leiri-isäntänä yhteistyössä taiteellisen johtajan, professori Martti Pokelan kanssa.

Kuvaamataitoon ja käsityöhön erikoistuneena hän harrasti itsekin taidemaalausta ja opiskeli sitä muun muassa taidemaalari Tapani Raittilan kursseilla. Lempitekniikoita olivat akvarelli, akryyli ja öljyväri. Taideharrastusten takia häntä pyydettiin suunnittelemaan logoja muun muassa Pogostan Sanomille, Ilomantsin Urheilijoille ja Hotelli Mantsille. Puusta syntyi huonekaluja kotiin ja leluja lapsille.

Esko tunnettiin erityisesti rakkaudestaan puhallinmusiikkiin. Hän soitti aluksi VPK:n orkesterissa. Sen miehet olivat varttuneita, torvet vanhoja ja venttiilejä piti korjata iltapuhteina. Niinpä hän perusti Ilomantsin Nuorisopuhallinorkesterin 1970-luvun alussa.

Aluksi hän opetti nuoria soitto-oppilaita yksin. Lieksan puhallinorkesterin johtaja Erkki Eskelinen tuki hanketta, mutta ymmärsi yhtälön mahdottomuuden: ”Et jaksa millään yksin, pyydä kunnanvaltuustolta 10 000 markkaa, niin saadaan Lieksasta autollinen opettajia.”

Kunta heltyi ja yhteistyö Eskelisen kanssa kantoi hedelmää. Ilomantsiin perustettiin Pielisen-Karjalan musiikkikoulun sivutoimipiste. Hallinto hoidettiin Lieksasta, opetuksen taso nousi ja Esko sai keskittyä orkesterin johtamiseen. Kannatusyhdistyksen perustaminen toi lisää hartioita ja uusia instrumentteja. Puhallinorkesteri piti tavallisesti syys-, joulu- ja kevätkonsertit, ja esiintyi eri tilaisuuksissa. Moni nuori sai pitkäaikaisen harrastuksen, muutama myös ammatin.

Esko harrasti nuorena pikaluistelua ja pesäpalloa. Myöhemmin hän johti ILU:n pesäpallojaostoa ja valmensi poikien juniorijoukkuetta 1981-1987. Kerran yksi pelaaja oli hairahtunut lauantaiyönä joron jäljille ja istui peliaamuna putkassa. Esko suostutteli Arvi Koivuniemen päästämään pelaajan pelimatkalle.

Viimeiset työvuodet Esko toimi koulunjohtajana Mäntyharjulla. Orkesteri- ja maalausharrastukset jatkuivat eläkkeellä. Muistisairaus uuvutti rakastetun puolison, isän, ukin, pidetyn opettajan ja monipuolisen kulttuurivaikuttajan. Herra muistakoon häntä valtakunnassaan.

Jari Jolkkonen