Piispan joulutervehdys

Joulun kuvastoon, niin mielen kuviin kuin postin tuomiin tervehdyksiin, kuuluu idyllinen rauha. Maria ja Joosef, aasi ja paimenet, sinä ja minä katsomme seimessä lepäävää Kristus-lasta. Rauhaa ja lepoa sielu kaipaa kiireen ja kuluttamisen keskellä.

Mutta joulun kertomukseen kuuluu myös matkan tekemisen vaiva. Ennen Kristuksen syntymää keisarin veroreformi, oman aikansa sote-uudistus, saa Joosefin ja Marian matkustamaan Galilean ylängöltä 145 kilometrin matkan alas Betlehemiin, Jerusalemin naapurikylään. Jokainen voi aavistella matkan rasituksia, erityisesti raskaana olevan Marian kannalta.

Kun Jumala syntyy ihmiseksi, hän joutuu myös pakolaiseksi. Kristuksen syntymän jälkeen Joosef ja Maria pakenevat Herodeksen väkivaltaa Egyptiin, minne suorintakin tietä on yli 500 kilometriä. Kaikkivaltias joutuu piiloutumaan. Taivaan ja maan Luoja joutuu pakenemaan maasta. Maailman Valtias imee äitinsä rintaa. Kansojen Herra tarvitsee tavallisen työmiehen suojaa.

Pohjois-Afrikassa piispana toiminut Aurelius Augustinus (358–430) muistuttaa joulun saarnassaan kohti käyvästi, että Jumala syntyi maailmaan sinun vuoksesi: ”Sinun vuoksesi Jumala tuli ihmiseksi. Olisit joutunut kuolemaan, ellei hän olisi syntynyt elämään. Olisit mennyttä, ellei hän olisi tullut.”

Jeesuksen persoonassa Jumala syntyy ihmiseksi – ja joutuu pakolaiseksi. Eikö meidän, jotka kaipaamme joulun rauhaa, tulisi tarjota sitä myös toisille? Eikö meidän, jotka avaamme sydämemme Kristukselle, tulisi avata ovemme myös köyhille, kärsiville ja vainoa pakeneville?

Kirkkoisä Augustinus kehottaa jouluna iloon ja kiitokseen: ”Herran äiti kantoi häntä kohdussaan, kanna sinä vuorostaan häntä sydämessäsi. Maria synnytti Pelastajan, synnytä sinä kiitoksesi.”

Siksi kutsun sinua adventin ja joulun jumalanpalveluksiin laulamaan joulun ihmeestä ja iloitsemaan Kristuksen syntymäjuhlasta. Pyhän Augustinuksen joulusaarnan sanoin:

Riemuitkaa, heikot ja sairaat, on Pelastajan syntymäjuhla!

Riemuitkaa, vangit, on Lunastajan syntymäjuhla!

Riemuitkaa, orjat, on Valtiaan syntymäjuhla!

Riemuitkaa, vapaat, on Vapahtajan syntymäjuhla!