Piispan kirje Kuopion hiippakunnan seurakunnille

Kuopion hiippakunnan seurakunnille

Holokaustin uhrien muistamisesta seurakunnissa

Inhimillisen pahuuden järkyttävimmät jäljet paljastuivat maailmalle 75 vuotta sitten, kun puna-armeijan sotilaat avasivat Auschwitzin tuhoamisleirin portit. Leirillä tuhottiin 1,1 miljoonaa juutalaista ja muita epäsopiviksi katsottuja ihmisiä. Auschwitz-Birkenaun tuhoamisleiristä on tullut maanpäällisen helvetin vertauskuva. Hitlerin johtamien kansallissosialistien tarkoituksena oli tuhota juutalainen kansa ja uskonto. Heitä surmattiin holokaustissa noin kuusi miljoonaa.

Juutalaisten lisäksi kansallissosialistien uhriksi joutui monia muita kansanryhmiä ja vähemmistöjä. Kansanmurhan kohteeksi on joutunut myös muita kansoja, jopa omana aikanamme.

Juutalaisen joukkotuhonnan paljastuttua ihmiskunnan yhteinen kokemus oli: ”Ei koskaan enää”. Tästä huolimatta antisemitismi ei ole kadonnut maailmasta. On monia viitteitä siitä, että viime aikoina antisemitistiset asenteet ja ilmaukset ovat lisääntyneet Euroopassa ja Suomessa.

Antisemitismi on rikos ihmisyyttä ja synti Jumalaa vastaan. Kirkkojen maailmanneuvosto kehotti yleiskokouksessaan vuonna 1948: ”Me kehotamme jäsenkirkkojamme torjumaan kaikenlaisen antisemitismin. Se on absoluuttisessa ristiriidassa kristillisen uskon tunnustamisen ja harjoittamisen kanssa.” Antisemitismille ei voi olla mitään sijaa hiippakunnassamme, kirkossamme, isänmaassamme eikä maailmassamme.

Holokaustin jälkeen juutalaiset perustivat nykyisen Israelin valtion. Se merkitsi unelmien täyttymistä ja suojapaikkaa miljoonille juutalaisille. Samalla se synnytti vaikean poliittisen kiistan israelilaisten ja palestiinalaisten välille. Tämä kivulias konflikti on yhä ratkaisematta ja varjostaa sekä israelilaisten että palestiinalaisten elämää. Siitä kärsivät raskaasti myös sisarkirkkomme, Jordanian ja Pyhän maan evankelis-luterilaisen kirkon jäsenet sekä alueen arabikristityt ja muut rauhantahtoiset palestiinalaiset. Israelin valtion tulee huolehtia myös heidän ihmis- ja kansalaisoikeuksien toteutumisesta.

Israelin ja Palestiinan väliset poliittiset jännitteet eivät oikeuta antisemitismiä koskaan eikä missään. Kristittyjä velvoittavat aina ja kaikkialla pyhän apostoli Paavalin, syntyperältään juutalaisen, sanat: ”Jos mahdollista ja jos teistä riippuu, eläkää rauhassa kaikkien kanssa” (Room. 12:18).

Pyydän, että Kuopion hiippakunnan seurakuntien jumalanpalveluksissa tällä viikolla muistetaan sopivalla tavalla holokaustin uhreja, rukoillaan juutalaisen kansan turvallisuuden ja uskonnonvapauden puolesta sekä rukoillaan oikeudenmukaista rauhaa Pyhälle maalle.

Auschwitzin vapauttamisen muistopäivänä 27.1.2020

 

Jari Jolkkonen