Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispojen tervehdys paaston alkaessa 6.3.2019

Tuhkakeskiviikosta alkaa kirkon paastonaika. Valmistaudumme ristin ja ylösnousemuksen pääsiäiseen seuraamalla Kristusta hänen kärsimystiellään. Teemme sen rukoillen, Jumalan pyhää sanaa mietiskellen ja omaa elämäämme arvioiden. Pyydämme, että Vapahtajamme saisi sijaa sydämessämme ja itsekäs elämäntapa tekisi tilaa elämälle Kristuksessa.

Paaston hiljaisuudessa tapahtuu paljon.
Paasto on tosiasioiden kohtaamista. Siinä pyritään eroon siitä, mikä kätkee totuuden oman elämän tilasta.
Paasto on parannuksentekoa – sen ymmärtämistä, että oma käyttäytyminen vaatii muutosta.
Paasto on kutsua sovintoon. Katumus ja anteeksianto palauttavat yhteyden Jumalaan, toisiin ihmisiin ja luomakuntaan.
Paasto on valmistautumista toivoon. Se on avautumista Jumalan ihmeitä tekevälle työlle yhdessä toisten ihmisten kanssa.

Itsetutkiskelua, parannusta, sovintoa ja toivoa tarvitaan juuri nyt myös siksi, että ilmaston lämpeneminen uhkaa tulevaisuuttamme. Meidän ihmisten on herättävä tekojemme seurauksiin ja käytävä työhön tilanteen korjaamiseksi. Olemme vastuussa haavoittuvassa asemassa olevista lähimmäisistämme, tulevista sukupolvista ja koko luomakunnasta.

Kirkkomme on hyväksynyt energia- ja ilmastostrategian. Strategian tavoite käy ilmi sen nimestä: Hiilineutraali kirkko 2030. Kannustamme seurakuntia ja kaikkia kirkon toimijoita noudattamaan strategian suosituksia, liittymään Kirkon ympäristödiplomiin ja jatkamaan aktiivista ympäristötyötä. Samalla vetoamme valtiovaltaan, yrityksiin, yhteisöihin ja kansalaisiin, että yhdessä tekisimme kaikkemme ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseksi ja luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi. Tähän paastoon kutsumme kaikkia – että meillä kaikilla olisi toivo. Apostolin sanoin:

Pyrkikää sen vuoksi osoittamaan uskossanne lujuutta, lujuudessa oikeaa tietoa, tiedossa itsehillintää, itsehillinnässä kestävyyttä, kestävyydessä jumalanpelkoa, jumalanpelossa keskinäistä kiintymystä, kiintymyksessä rakkautta. Kun näet teillä on kaikki nämä avut ja ne vielä enenevät, te ette jää toimettomiksi eikä meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen tunteminen jää teissä vaille hedelmää.
(2. Piet 1:5–8)

 

Tapio Luoma

Simo Peura

Matti Repo

Seppo Häkkinen

Björn Vikström

Kaarlo Kalliala

Jari Jolkkonen

Teemu Laajasalo

Jukka Keskitalo

Kaisamari Hintikka

 

Kirje ladattavana tiedostona suomeksi ja ruotsiksi.